הפרעת אישיות תלותית

מה זה הפרעת אישיות תלותית?

הפרעת אישיות תלותית (באנגלית: Dependant Personality Disorder או בקיצור DPD) היא הפרעת אישיות השייכת לאשכול ג' של הפרעות האישיות. אנשים הסובלים מהפרעה זו מכפיפים את צורכיהם לאלו של אחרים, גורמים לאחרים לקחת אחריות על חלקים נרחבים מחייהם עצמם, סובלים מהיעדר ביטחון עצמי ועשויים לחוות חוסר נוחות משמעותי כאשר הם נשארים לבדם ליותר מזמן קצר. בעבר נקראה הפרעה זו הפרעה אישיות תלותית-פסיבית. ב-ICD 10 מכונה הפרעה זו בשם "הפרעת אישיות לא בשלה ותלותית" (Inadequate Dependant Personality Disorder).  לא כל קשר תלותי עם חברה מהווה הפרעת אישיות תלותית. למעשה לכולנו תלות רגשית מסוימת באנשים הקרובים אלינו ובדרך כלל זה דבר טוב. אז מתי תלות רגשית הופכת לבעיה? להלן הקרטריונים שיעזרו לך להבין האם התלות הרגשית או הקשר התלותי שלך בעייתיים. 

קריטריונים לאבחון (על פי ה-DSM V)

1.מתקשים לקבל החלטות יומיומיות ללא מספר מוגזם של עצות ואישורים של אחרים.
2. זקוקים לזה שאחרים יקחו אחריות על רוב התחומים המרכזיים של חייהם.
3. מתקשים להביע חוסר הסכמה עם אחרים בשל פחד מאובדן תמיכה או אישור. לא כולל פחד מציאותי מנקמה.
4. מתקשים ליזום מיזמים או לעשות דברים בעצמם (בשל חוסר ביטחון עצמי בשיפוטם או ביכולותיהם, ולא בשל היעדר הנעה או אנרגיה).
5. יעשו מאמצים מוגזמים כדי להשיג תמיכה מאחרים, עד לדרגה בה יתנדבו לעשות משימות בלתי נעימות לצורך כך.
6. מרגישים חוסר נוחות או חוסר אונים כאשר הם לבדם בשל פחדים מוגזמים שלא יהיו מסוגלים לטפל בעצמם.
7. מחפשים בדחיפות מערכת יחסים קרובה חלופית כאשר הקודמת נגמרת, כמקור לדאגה ותמיכה.
8. עסוקים יתר על המידה בצורה לא מציאותית בפחדים שיוותרו לבדם לטפל בעצמם.

שאלון הפרעת אישיות תלותית

השאלון הבא יכול לעזור לך להבין האם יש לך הפרעת אישיות תלותית. 

בשאלון הבא מופיעים 8 שאלות. נסה לענות על השאלות לפי מה שמתאר אותך בצורה הכי מדויקת באופ כללי. לא רק לפי ההרגשה כרגע.
תלות רגשית הפרעת אישיות תלותית

מה מאפיין הפרעת אישיות תלותית?

הפרעת אישיות תלותית היא מההפרעות שיש עליהם יחסית מעט מחקר בהשוואה להפרעות אחרות (דיסני, 2013). הסובלים מהפרעת אישיות תלותית נוטים לראות את עצמם כחלשים וחסרי יכולת במידה מוגזמת. במקביל לכך הם רואים אנשים אחרים בקרבתם כבעלי יכולת ומסוגלות יוצאי דופן.  

אין לנו מידע מדויק באשר לגורמים להפרעת אישיות תלותית. אם כי יש מספר מחקרים שמקשרים בין סגנון היקשרות לא בטוח  והיקשרות חרדתית להפרעת אישות תלותית. לפי תיאוריה זה התינוק שגדל עם התקשרות לא בטוחה התינוק לא לומד לווסת את עצמו רגשית וכל הויסות הרגשי תלוי בגורם ההיקשורת החזק. כך שהתינוק לא לומד בסוף לסמוך על עצמו ועל יכולותיו שלו. 

יש גם כן מחקרים שמקשרים בין תלות רגשית לבין מזג מולד, מחלות ילדות, וסביבה משפחתית. 

איך נוצרת תלות רגשית?

איך נוצרת תלות רגשית ותלות נפשית? הדבר בדרך כלל תלוי בהתפתחות סכמה שמתרחשת בילדות. ההורים מתווכים לילד את העולם. סגנון ההתקשרות שבין הילד להורה שלו משפיע במידה רבה על יחסי גומלין עתידיים בין הילד לסביבה שלו. נמצא כי ילדים להורים בעלי סגנון הורות נוקשה ואוטוריטרית עשויים לפתח התקשרות חרדה ותכונות אישיות תלותית. איך זה קורה? ילד שגדל להורים נוקשים ואוטוריטריים מבין שכדי לזכות באהבת ההורה שלו עליו לרצות אותו ולהיות ממושמע. ילד כזה מקבל חיזוקים חיוביים על התנהגות תלותית וכנועה. בנוסף לכך הילד לומד שהוא פגיע ותלוי בהורים שלו. הדרך שלו להצליח ו"ולשרוד" הוא ע"י כניעות ותלות בהורה ומילוי כל בקשותיו.  כך נוצרת באישיות תכונה של כניעות ושל תלות באחר ורצון לרצות. תכונה זו באה לידי ביטוי בקשרים עתידיים, כגון בקשר זוגי.

טיפול בהפרעת אישיות תלותית

טיפול בהפרעות אישיות בכלל ובהפרעת אישיות תלותית בפרט מחייבת ידע והכשרה ספציפיים. ישנם גישות טיפוליות שונות להפרעות אישיות, שיטת טיפול שהיא יעילה במיוחד לכך הוא סכמה תרפיה. וטיפול CBT ממוקד בהפרעות אישיות.  בטיפול קוגניטיבי התנהגותי הנחת היסוד הוא כי סכמות יסוד הם המקור להפרעה. הפרעת אישיות תלותית מצבר C בכלל, והפרעת אישיות תלותית בפרט נחשבות כמגיבות באופן חיובי לטיפול. הטיפול נבנה באופן אישי לפי הצרכים האישיים והקשיים איתם מתמודד המטופל.

איך מטפלים בתלות רגשית? איך מנתקים תלות רגשית?

איך נראה טיפול בהפרעת אישיות תלותית? הטיפול ממוקד בהתמודדות הספיציפית של המטופל. כך למשל אדם שיש לו קושי בקבלת החלטות עצמאיות ונוטה לחפש הכוונה מתמדת מגורם שיש לו כלפיו תלות פסיכולוגית. הטיפול בו יתמקד בפיתוח עצמאות ויכולת להתמודד עם קבלת החלטות ועם החרדה שמתעוררת לו בזמן קבלת החלטות. וכן יכולת לשאת חוסר ודאות. התמודדות עם עיוותי חשיבה שיש ביחס לאפשרות של תוצאה קטסטרופאלית מהחלטה לא טובה.

או בדוגמה אחרת אדם שנוטה לרצות והוא מתקשה להתעמת או "לא להסכים" עם אחרים. הטיפול יתמקד בשינוי העמדות שלו ביחס להבעת חוסר הסכמה. "מותר לא להסכים עם אחרים". "מותר לי לעמוד על הזכויות שלי". "אני לא חייבת להסכים כל מה שהוא אומר". "אני צריך לבדוק אם זה מתאים לי". אלו מחשבות שאדם תלותי מתקשה מאוד לבטא. בטיפול נעשה תהליך של שינוי תפיסתי והבנה שכן יש מקום וחשיבות למחשבות ורגשות שלך. מותר לך לבטא אותם. ורוב האנשים אחרים לא ינטשו אותך או יעזבו אותך אם לא תרצה אותם. דווקא יעריכו אותך יותר.

טיפול קוגניטיבי אפקטיבי במיוחד להפרעת אישיות תלותית משום שהיא מתמקדת באמונות שלהם על עצמם "כגון אני לא מסוגל", וכן לגבי החשש שלהם משיפוטיות.

הטיפול מתמקד בהבניה קוגניטיבית, כלומר בשינוי מחשבות על העצמי.  חשוב להוסיף גם עבודת עומק של טיפול בסכמות שהן המקור לתפיסות השליליות של האדם על עצמו כחלש ולא מסוגל. נעשה גם שימוש בכלים התנהגותיים כמו למידת מיומנויות חברתיות וחשיפה למצבים של עצמאות והעדר תלות רגשית. בטיפול בגברים עם הפרעת אישיות בדרך כלל נדרש זמן ליצור אמון ותחושה בטוחה לשיתוף רגשי וחוסר שיפוטיות.

מקורות

Tyrer, P., Morgan, J., & Cicchetti, D. (2004). The Dependent Personality Questionnaire (DPQ): a screening instrument for dependent personality. International Journal of Social Psychiatry, 50(1), 10-17

American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual Of Mental Disorders DSM, WDC: American Psychiatric Association 5th, 2013, 

 

Disney, K. L. (2013). Dependent personality disorder: A critical review. Clinical Psychology Review, 33(8), 1184-1196.‏