הפרעת אישיות נרקיסיסטית
נרקיסיזם, הפרעת אישיות נרקיסיסטית אבחון וטיפול
נרקסיזם מה זה בכלל?
הפרעת אישיות נרקיסיסטית (באנגלית: Narcissistic Personality Disorder: NPD) היא הפרעת אישיות המשתייכת לצבר ב' של הפרעות האישיות. ההפרעה מתבטאת בדפוס מתמשך של התנהגות חריגה המאופיינת ברגשות מוגזמים של חשיבות עצמית, צורך מוגזם בהערצה ויכולת נמוכה לגלות אמפתיה כלפי אחרים.
המתמודדים עם ההפרעה משקיעים זמן רב בחשיבה ובפנטזיות על השגת כוח או הצלחה, או על המראה שלהם. ההתנהגות מתחילה בדרך כלל בבגרות המוקדמת, ומשפיעה על הפרט בכל תחומי החיים. עם זאת חשוב להבחין בין נרקיסיזם פתולוגי ונוקשה לבין התפתחות טבעית של גיל הנעורים. הביטוי "נרקיסיסט" נתפס כמילת גנאי, והשימוש בו מתייג אנשים באופן שלילי. תיוג שלילי זה לעתים אינו נכון ועשוי למנוע מאנשים לפנות לקבלת עזרה טיפולית.
הפרעת אישיות נרקיסיסטית הינה הפרעה יחסית שכיחה. לפי מחקרים שונים בין 1-5% מהאוכלוסייה מתמודדים איתה. ההפרעה הנה הטרוגנית והיא נעה על רצף ויכולה להתבטא באופנים שונים בין אנשים. בשל ההטרוגניות של ההפרעה לעתים קיים קושי בזיהוי ואבחון. נרקסיזם יכול להתבטא בהאדרה עצמית אך גם בהסתגרות חברתית. ספר האבחון האמריקאי ה DSM בחר בקלסיפיקציה צרה יחסית שמתמקדת בעיקר בהיבטים גרנדיוזיים של הפרעת אישיות נרקיסיסטית
אבחון הפרעת אישיות נרקיסיסטית לפי DSM
הפרעת אישיות נרקיסיסטית מאובחנת כאשר מתקיים דפוס נרחב של פנטזיות או התנהגות גרנדיוזיות, צורך בהערצה והיעדר אמפתיה. דפוס זה מתחיל בבגרות המוקדמת ומתקיים בהקשרים רבים. לאנשים המתמודדים עם הפרעה זו בדרך כלל יש תחושת עליונות מעוותת, מבטאים יהירות רבה, ומחפשים דרכים לשלוט על הסובבים. דפוס זה מתבטא בחמישה או יותר מהסימפטומים הבאים:
- תחושת חשיבות עצמית גרנדיוזית (הערכה מוגזמת של כישורים והישגים, ציפייה להכרה בעליונות על ידי הסביבה, למרות היעדר הישגים ההולמים ציפיות אלו).
2. עיסוק מוגזם בפנטזיות על הצלחה בלתי מוגבלת, כוח, "מבריקות", יופי או אהבה אידיאלית.
3. תחושת מיוחדות וייחודיות המתלווה לתחושת האדם כי רק אנשים ייחודיים או נעלים כמוהו יוכלו להבינו.
4. דרישת הערצה מוגזמת.
5. אמונה בזכאות לזכויות יתר ופריבילגיות מיוחדות – ציפייה בלתי ריאלית לטיפול ייחודי או שיתוף פעולה מיידי עם ציפיותיו.
6. נצלנות המתבטאת בפגיעה בזכויות אחרים כדי לקדם מטרות אישיות.
7. היעדר אמפתיה: חוסר יכולת או רצון להזדהות עם רגשותיו של אדם אחר.
8. תחושה עזה של קנאה באחרים לעיתים קרובות או אמונת האדם כי הוא מושא קנאתם של אחרים.
9. הפגנת גישה או התנהגות יהירה.
היבטים נוספים חשובים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית. מה באמת עובר על נרקיסיסט?
למעשה, אדם בעל הפרעת אישיות נרקיסיסטית אינו רק נהנה ממחשבות של גדוּלה ועוצמה, אלא הוא סובל מהערכה עצמית מאוד בלתי יציבה ופגיעה, והוא תלוי בתשומת לב וחיזוקים מאחרים לוויסות הערכתו העצמית. המחשבות הגרנדיוזיות שלו יכולות להיות גלויות או סמויות) מה שמכונה לעתים "נרקיסיזם סמוי"). גרנדיוזיות סמויה יכולה, למשל, להתבטא ברגשות נחיתות שנובעות מפער בלתי נסבל בין העצמי האידיאלי לעצמי המציאותי, או בין החוויה הפנימית (“אני כישלון”) למה שנראה מבחוץ (הצלחה והערכה). הנרקיסיזם עשוי להתבטא לא בהתנהגויות יהירות ומוחצנות, אלא בקושי עצום לשאת פגיעות בשלמות העצמי.
א. פגיעה מתונה או חמורה בתפקוד האישיות, שמתבטאת בקשיים לפחות בשניים מתוך ארבעת התחומים הבאים:
1.זהות – פנייה תכופה לאחרים לצורך הגדרה עצמית ולצורך וויסות הערכה עצמית. ההערכה עצמית יכולה לשאת אופי של האדרה (“אני תותח”) או של הפחתת ערך (“אני אפס”), או לנוע בין שני הקצוות הללו. תנודות חריפות במצבי הרוח משקפים את התנודות בהערכה העצמית.
2. הכוונה עצמית, בעלוּת ואחריות על התנסויות – עיסוק במטרות שנועדו להשיג הערכה מאחרים (כמו מקצוע יוקרתי או ציונים גבוהים) ולא עניין פנימי. הצבת סטנדרטים אישיים גבוהים ומוגזמים משרתת השגת דימוי עצמי גבוה במיוחד, ואילו הצבת סטנדרטים אישיים נמוכים מבוססת על תחושת זכות (“אני לא צריך להתאמץ כמו אחרים”). לעיתים קרובות הם לא מודעים למניעים להתנהגותם.
3. פגיעה באמפתיה – יכולת לקויה לזהות או להזדהות עם צרכים ורגשות של אחרים. רגישות מופרזת לתגובות של אחרים, אך זאת רק במידה והם רלוונטיים לעצמי. הערכת יתר או חסר של השפעת התנהגותו על אחרים.
4. היעדר אינטימיות – היחסים הבינאישיים לרוב שטחיים ומשמשים לוויסות ההערכה העצמית. הדדיות מוגבלת, בשל חוסר עניין אמיתי בחוויות של אחרים ובשל דומיננטיות של צורכי והישגי העצמי. נרקיסיסטים רבים מרגישים בדידות פנימית.
ב. בנוסף, מתקיימות שתי תכונות האישיות הבאות בצורה פתולוגית:
1. גרנדיוזיות – תחושת זכות, גלויה או סמויה, העצמי במרכז, מלווה לפעמים באמונה שהאדם טוב מאחרים ובהתנשאות כלפי אחרים.
2. חיפוש תשומת לב ואישור מאחרים – ניסיונות משמעותיים למשוך ולהיות במרכז תשומת הלב של אחרים. חיפוש הערצה. גם היבט זה יכול להיות סמוי, ולהתבטא, למשל בחרדה חברתית (ביישנות קיצונית), בפחד מהיות מובך בחברה או חרדת ביצועים.
איך זה מרגיש להיות נרקיסיסט?
זה נראה נוצץ כלפי חוץ. אדם שבנמצא במוקד העניינים. תופס את תשומת הלב של החברה, מתרברב בהישגים שלו. אולי יש לו גם תפקיד חשוב בצבא או בחברה. אז זהו שלא. חייו של הנרקיסיסט המצוי קשים עבורו (וכן גם לסביבתו). בסופו של דבר בתוך תוכו הנרקיסיסט הסמוי הוא אדם עם פגיעות נרקיסיסטית גדולה. הוא בדרך כלל מסתובב עם תחושה פנימית של ערך עצמי נמוך, ותחושה שהערך העצמי שלו נמדד רק על סמך ההישגים שלו בתחומים שונים. הנרקסיזם הוא בדרך כלל מנגנון הגנה של פיצוי יתר מפני תחושות קשות של ערך עצמי נמוך ופחד מביקורת. בקיצור זה לא כיף גדול להיות נרקיסיסט. לכן הרבה מהנרקיסיסטים שואלים- איך להפסיק להיות נרקיסיסט? אגב, במחקרים רבים תכונות נרקיסיסטיות אולי קצת יותר שכיחות אצל גברים אך הן קיימות באופן כללי אצל נשים במידה די שווה.
האם אני נרקיסיסיט? האם בן הזוג נרקסיסט? בחן את עצמך
בשאלון נרקיסיזם הבא רשומים היגדים שמתייחסים לאופן שבו אתה חושב על עצמך. לכל שאלה 2 היגדים , יש לבחור כל פעם את התשובה א' או ב'.
אנא סמן את התשובה שנכונה ביותר עבורך.
שאלון זה מספק אינדיקציה בנוגע לנרקסיזם אך אינו מהווה אבחון נרקיסיזם רפואי.
איך לזהות גבר נרקיסיסט?
בשלב ההיכרות הראשונית גבר נרקיסיסט הוא בדרך כלל מאוד נחמד, כריזמטי, משרה בטחון אישי ויודע לתת לך תחושה טובה ואהובה.
גבר נרקיסיסט מתמחה בשלבי החיזור במתן מחמאות. בשלבים מאוחרים יותר זה נעלם, או ממשיך רק בפני אנשים אחרים ולא כשאתם לבד.
יש שדימו זוגיות עם נרקיסיסט לאכילת עוגת שוקולד. בהתחלה זה מאוד טעים ונעים, אך עם הזמן יכול לגרום לנזקים רבים. כך גם זוגיות עם גבר נרקיסיסט. בהתחלה זה מאוד נחמד אך עם הזמן יכול להיות הרסני.
דרך מעניינת לזהות נרקיסיסט הוא לתאר בפניו את תכונות הנרקיסיזם ולשאול אותו האם זה מאפיין אותו? חלק מהנרקיסיסטים גאים בתכונות אופי הללו ולכן ישמחו לאשר זאת.
נרקיסיסט בדרך כלל פחות מרוצה מהזוגיות שלו מאשר האדם הממוצע. הוא חושב שיש לו אפשרויות זוגיות טובות יותר בחוץ.
נרקיסיסט פגוע יכול להיות תוקפני ואלים זה מכונה בספרות "זעם נרקיסיסטי". זעם נרקיסיסטי מופיע כאשר הנרקיסיסט מרגיש פגוע או שמנעו ממנו לספק את צרכיו.
התוקפנות עשויה להיות פאסיבית אגרסיבית, עם התנהגויות של אלימות רגשית ומילולית, התעלמות, דחייה והקטנה.
עוד כלים איך לזהות נרקיסיסט
להלן רשימה שיכולה לעזור לך איך לזהות גבר נרקיסיסט או אישה נרקיסיסטית:
- לשים לב לצורת התקשורת שלו. גבר נרקיסיסט או אישה נרקיסיסטית נוטים לקטוע הרבה את הדברים של השני. פעמים רבות הם לא "באמת" מקשיבים למה שיש לך להגיד. במידה ובן הזוג שלך קוטע אותך ואת מרגישה שהוא לא באמת מקשיב לך זה יכול להוות תמרור אזהרה.
- באיזה אופן הוא מתאר את עצמו? האם הוא כל הזמן מספר כמה הוא מוצלח ומוערך. האם הוא מדגיש הרבה את כמות הכסף שהוא מכניס? האם הוא מדבר הרבה על התפקיד החשוב שלו בעבודה? בהקשר זה, נרקיסיסט סמוי ( מה שמכונה "נרקיסיזם סמוי") עשוי לדבר בצורה שלילית על עצמו (שהרי בבסיס הנרקיסזם נמצא ערך עצמי מאוד פגוע) אך מאוד לכעוס עליך אם את מדברת עליו ככה או מסכימה עם דבריו.
- התנהגות לא תואמת. האם הוא מפגין אהבה קיצונית "הפגשת אהבה" לפני שהוא באמת מכיר אותך?
- האם הוא מתקשה להביע אמפתיה כלפייך או כלפי אנשים אחרים?
- האם הוא מתגונן הרבה? (בעצם שומר על הערך הצעמי הפגוע).
- איך הוא מביע את הכעס שלו? אדם עם פגיעה נרקיסיסטית שמרגיש פגוע או משופל ע"י האחר נוטה להביע את כעסו בזעם רב. ככלל יש קשר גבוה בין נרקיסזם ותקופנות. בין אם מדובר בתוקפנות גלויה ואלימות או בתוקפנות סמויה ומניפולטיבית.
טיפול בהפרעת אישיות נרקיסיסטית
כמו הפרעות אישיות רבות, הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא הפרעה אגו-סינטונית; תכונותיה נתפשות על ידי האדם כחלק מעצמו ומאישיותו, והן לעיתים הולמות את רצונותיו, ערכיו ושאיפותיו. יתר על כך, בשל הפונקציונליות הגבוהה הקשורה להפרעה, חלק מהאנשים אינם רואים את האבחנה כדבר שפוגע בחייהם או מצריך שינוי.
בדרך כלל הפנייה לטיפול היא סביב בעיות נלוות, כמו דיכאון, חרדה, התמכרות, בעיות בזוגיות ובעבודה וכדומה. המניע לפנייה לטיפול יכול להיות ע"י לחץ מבת הזוג (ההשפעה של נרקסיזם בזוגיות היא רבה) או מהמשפחה המורחבת או בשל קשיים בעבודה.
הגישה הטיפולית המומלצת להפרעות אישיות בכלל ולהפרעת אישיות נרקיסיסטית בפרט הוא טיפול בסכמה תרפיה. זו גישה טיפולית מעמיקה שהוכחה כיעילה בטיפול בהפרעות אישיות. היא משלבת בתוכה את ההעמקה הקלינית של הטיפול הדינאמי עם כלים פרקטיים ויעילים מעולם הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. טיפול בהפרעת אישיות הינו טיפול יעיל. מדובר בטיפול שלוקח זמן הרי כמו שאישיות לא מתעצבת ביום, כך היא גם לא משתנה באופן מהיר.
בטיפול מבוסס סכמה בנרקסיזם אנו משלבים בין כלים אמפתיה רבה והכלה כלפי החלקים הפגועים. ככל שהילד הפנימי פחות פגוע ומפוחד, ניתן בצורה הדרגתית להסיר את השימוש בפיצוי יתר של האדרה עצמית וליצור קשרים הדדיים ומשמעותיים עם אחרים.
איך לדבר עם נרקיסיסט?
לא פעם נשאלות השאלות הבאות: איך לדבר עם נרקיסיסט? איך להתמודד עם גבר נרקיסיסט?
מדובר בסוגיה מורכבת משום שנרקיסיסט בדרך כלל משתמש בהגנות שלא מאפשרות להתקרב אליו באמת. זאת כהגנה שלא יפגע. בשלבים הראשונים צריך לכבד את מה שהנרקיסיסט מאפשר לך. לא ניתן לסדוק את ההגנות שלו באופן חד. עם זאת אפשר לאט לאט להתקרב אליו ולתת לו אהבה וחיבה ולמעשה לרפא את הכאב הפנימי שלו והאגו הפנימי הרעוע.
המאמר נכתב ע"י יאיר ברקו, MSW מטפל CBT מומחה ומדריך חבר מומחה באיט"ה.
לקביעת טיפול בנרקסיזם: 054-5907853
מקורות
Konrath, S., et al., 2014 Development and validation of the single item narcissism scale (SINS) PloS One, 9 (8) (2014), p. e103469
Ames, D. R., Rose, P., & Anderson, C. P. (2006). The NPI-16 as a short measure of narcissism. Journal of research in personality, 40(4), 440-450.
Raskin, R., & Terry, H. (1988). A principal-components analysis of the Narcissistic Personality Inventory and further evidence of its construct validity. Journal of personality and social psychology, 54(5), 890.
Levy KN, Chauhan P, Clarkin JF, et al (2009).: Narcissistic pathology: empirical approaches. Psychiatry Ann 2009; 39:203–213
Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. Arlington, Va., American Psychiatric Association, 2013, pp. 669–670. Copyright 2013, American Psychiatric Association