4 שלבים לטיפול ב OCD

הפרעה טורדנית-כפייתית OCD היא הפרעה נפשית המתאפיינת במחשבות טורדניות, וכן בביצוע פעולות טקסיות שוב ושוב במטרה לגרש ולהפחית את עוצמת המחשבות הבלתי-רציונליות. ישנם 4 שלבים לטיפול ב OCD.
המתמודדים עם ההפרעה מדווחים כי המחשבות הטורדניות גורמות להם חרדה, והם מסוגלים רק בקושי להסיח את הדעת מהן. הפעולות הטקסיות (ולפעמים טקסים מחשבתיים) מפחיתות את החרדה, אולם רק לזמן קצר, והן גורמות סבל כשלעצמן.במקרה שההפרעה אינה מטופלת היא במקרים רבים כרונית ומתאפיינת בתקופות של החמרה והקלה בעוצמת התסמינים ותדירותם. לחלק מהאנשים יש מהלך הפרעה אפיזודי כלומר כזה שמתאפיין בהתקפים שביניהם יש רגיעה יחסית. למיעוט מהאנשים עם ההפרעה יש מהלך של הידרדרות (כלומר החמרה של התסמינים) עם הזמן. ישנם 4 שלבים לטיפול ב OCD.
הטיפול המוצלח ביותר לOCD הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי, שמשלב בתוכו חשיפה ומניעת תגובה (Exposure and response prevention) ERP.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מתחלק לארבעה שלבים
- ריאיון אבחוני- נועד לאשר את האבחנה של ההפרעה הטורדנית-כפייתית והפרעות או בעיות רפואיות אחרות. בעת הריאיון ייווצר הקשר עם המטופל וייאסף מידע מפורט לגבי ההפרעה והתפתחותה לאורך ציר הזמן. יש לשים דגש מיוחד על איסוף מידע מפורט על הגירויים למחשבות הטורדניות, תדירותם ומשכם, התוצאה מעוררת המצוקה והתגובות למחשבות הטורדניות. שאלון YBOCS יכול לעזור באבחון. כמו כן שאלון OCI גם כן משמעותי בתהליך האבחוני.
- פסיכו-חינוך- כולל מתן ידע כללי לסובל מההפרעה אודות ההפרעה. הידע יכלול את המודלים הקיימים המסבירים את ההפרעה, גורמים המשפיעים על פריצתה וההמשכיות שלה, התופעות הנצפות שלה ושכיחותה.
- חשיפה ומניעת תגובה (ERP)– בשלב זה ייחשף המתמודד עם ההפרעה באופן הדרגתי לאותם גירויים אשר מעוררים אצלו מצוקה, מבלי לאפשר לו לבצע פעולות וטקסים אשר מנטרלים את המצוקה. לאחר תרגול חוזר ונשנה של שלב זה יתרגל המטופל כי לטקסים אותם מבצע אין כל חשיבות וניתן להתקיים גם בלעדיהם.
- מניעת הישנות – לאחר שהטיפול הגיע לסיום יש לשמר את הקיים ולבצע פגישות תקופתיות במסגרתם ייבדק האם חלה רגרסיה מסוימת בקרב המטופל. כמו כן, בפגישות אלה יינתנו כלים למטופל שיאפשרו לו להמשיך וליישם בחיי היומיום את אשר למד בטיפול, ובפרט במצבי של לחץ.
למעטפת החברתית והמשפחתית ישנה חשיבות גדולה מאוד בעת ההתמודדות של הסובל מההפרעה. כמו כן, כאשר ההפרעה מתבטאת בתחום הדת (scrupulosity) לעתים נכון גם לשלב סמכות דתית של המטופל בתהליך הטיפולי.
פעמים רבות חשוב להתייעץ עם פסיכיאטר לשקול את האפשרות של שילוב תרופתי יחד עם הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי.
טיפול תרופתי: שימוש בנוגדי דכאון מסוג מעכבי ספיגה חזרה של סרטונין SSRI לעתים בשילוב של נוגדי פסיכוזה לא טיפוסיים.
לסיכום , OCD הינה הפרעה שגורמת בדרך כלל סבל לאדם ולסביבתו, אך בטיפול נכון ומיומן, ובעזרת 4 השלבים לטיפול בocd הנזכרים אפשר להגיע להפחתת הסימפטומים והטורדנות.
יאיר ברקו , מטפל CBT מומחה ל OCD
054-590-7853