מהו טיפול קוגניטיבי?

מהו טיפול קוגניטיבי?

מחשבה יוצרת מציאות

מהו טיפול קוגניטיבי?

טיפול קוגינטיבי מבוסס על כך שהמחשבות (עמדות/תפיסות ופירושים) של האדם הם המשפיעים על רגשותיו והתנהגותו. פעמים רבות אותם מחשבות ותפיסות שגויות ומבוססות על הנחות יסוד לא אדפטיביות. יש המכנים אותם "עיוותי חשיבה". דוגמה לכך הוא חשיבה בסגנון של "הכל או כלום", "העצמה ומזעור" ועוד. בטיפול קוגניטיבי נלמד בין היתר לזהות את אותם עיוותי חשיבה (שכאמור פוגעים במצב הרוח ובהתנהגות) ובמקומם לאמץ דפוסי חשיבה יותר אדפטיביים. 

האם מחשבה יוצרת מציאות?

כן ולא, ואני מיד מסביר. מחשבה לא יוצרת מציאות במובן המאגי זה לא. מחשבה יוצרת מציאות במובן הפסיכולוגי. הכוונה לכך שצורת החשיבה שלך והאופן שבו אתה מפרש את המציאות משפיעה מאוד על ההתנהגות שלך בפועל במציאות. נקל להדגים את ההשפעה של עיוותי חשיבה ע"י הדוגמה הבאה מחיי היום יום: האם פעם היית בלונה פארק והסתכלת על הילדים השונים בזמן שהם ממתינים בתור לעלות על רכבת ההרים? האם הסתכלת על הפנים שלהם? מה ראית? 

סביר להניח שראית מספר הבעות פנים שונות של הילדים. חלק בטח מאוד שמחו וחיכו בקוצר רוח ובציפייה לתורם. חלק אחר בטח היה נראה שקט יותר וחרד. מה לדעתך הסיבה להבדל ביניהם, הרי כולם עומדים בפני אותה סיטואציה של עלייה על רכבת הרים? מה המקור לשוני ברגשות אצל הילדים השונים?

התשובה לכך היא- המחשבות שלהם, והפירושים השונים שהם נתנו לאותה סיטואציה!

הקבוצה הראשונה שהמתינה בקוצר רוח והנאה לתור שלו בוודאי חשבו לעצמם "איזה כיף, עוד רגע יגיע תורי לעלות על רכבת ההרים המגניבה". לעומת זאת הקבוצה השנייה בטח חשבה לעצמה משהו בסגנון "איזה פחד, עוד רגע יגיע תורי לעלות על רכבת ההרים המפחידה והמסוכנת הזאת שיכולה להרוג אותי או לגרום לי להקיא. איך אני יכול לברוח מכאן". במקרים רבים צורת החשיבה תשפיע מאוד על ההתנהגות. הילד עם הפרשנות החרדתית עשוי להימנע מהעליה על רכבת ההרים. לעומת זאת הילד שנתן פירוש חיובי לחוויה כנראה יעלה על רכבת ההרים ויהנה בה. כך דמיב מסוימת מבחינה פסיכולוגית מחשבה יוצרת מציאות.

זה המודל הקוגניטיבי בקצרה, חשוב להבין שהמחשבות והפירושים שאתה נותן לאירוע הם הגורמים לך להרגיש איך שאתה מרגיש ולא עצם הסיטואציה.

תחשוב טוב יהיה טוב?

פתגם עתיק וידוע "תחשוב טוב יהיה טוב". האמנם? האם מחשבה חיובית יכולה להשפיע באופן כל כך ישיר על המציאות? האם מחשבה חיובית יוצרת מציאות חיובית? התשובה היא כן. גם כאן חשוב להסביר שההשפעה על המציאות היא פסיכולוגית. חשיבה חיובית, גמישה ומקבלת של המציאות תורמת להרגשה ולמצב רוח חיובי. זה משפיע אחר כך על ההתנהגות שלנו במציאות. כך ש"תחשוב טוב יהיה טוב" הוא בסופו של דבר נכון. כך גם חשיבה חיובית של האדם על עצמו תורמת לדימוי עצמי חיובי ולתקשורת בינאישית חיובית ונעימה יותר. 

האם אפשר לשנות מחשבות? 

כן, באופן חד משמעי  ניתן לשנות דפוסי חשיבה. למעשה כדאי לחלק את המחשבה שלנו ל-2. יש את צורת החשיבה באופן כללי ואת התוכן הספציפי של המחשבות בכל רגע נתון. צורת החשיבה הכללית מתייחסת להלך החשיבה ולדפוסי חשיבה שמתקיימים במגוון רחב של סיטואציות. כאן ניתן לחשיבה שהיא גמישה ואדפטיבית לעומת חשיבה נוקשה ולא מסתגלת. כאן נכנסים עיוותי החשיבה שמנינו לעיל. ניתן לשנות עיוותי חשיבה ע"י ניטור מחשבות ושימוש בדפי עבודה CBT כמו יומן מחשבות ורגשות

כך גם ביחס לתוכן הספציפי של המחשבות. בטיפול קוגניטיבי אנו מכנים זאת "מחשבות אוטומטיות". אלו מחשבות שבדרך כלל נמצאים בתודעה שלנו. מדובר במחשבות שמושפעות הן ממה שקורה לנו בזמן הנתון, והן על סמך אמונות יסוד שלנו שנקראות גם "סכמה". אמונות היסוד (לפעמים נקרא "אמונות ליבה") או כלשונו של ד"ר בק core beliefs, מתייחסות בדרך כלל לאופן שבו אנחנו מפרשים את עצמנו, את הסובבים אותנו ואת העולם. בדרך כלל אמונות היסוד הם לא כל מודעות לאדם. הם למעשה המשקפיים שדרכם אתה רואה את העולם. וכמו שקורה שלובשים משקפיים (או עדשות) בשלב מסוים כבר לא שמים לב שמרכיבים אותם. כך אמונות היסוד והסכמות שלנו משפיעות מאוד על המחשבות. בטיפול סי בי טי לומדים לשים ולזהות הן את המחשבות האוטומטיות השליליות והן את אמונות היסוד בטיפול מזהים את עיוותי החשיבה ומפתחים יכולת לחשוב באופן יותר גמיש ובריא. 

האם יש לי עיוותי חשיבה

איך משנים מחשבות שליליות? 

בטיפול קוגניטיבי אנו נוקטים גישה סקרנית ואפילו מדעית כלפי המחשבות שלנו. ההתייחסות למחשבות נעשית באופן כזה שבא לבדוק האם צורת החשיבה ותוכן החשיבה שלך נכונים ומקדמים אותך. התהליך של בדיקת המחשבות נקרא לעתים "אתגור קוגניטיבי". המטרה בתהליך הזה הוא לבדוק באופן כמה שיותר אובייקטיבי האם המחשבות השליליות נכונות. ניתן להיעזר בשאלות הבאות לדוגמה.

  • האם יש לי הוכחה או ראייה לכך שמה שאני חושב נכון?
  • האם יש הוכחה או ראייה הסותרת את מה שאני חושב או מאמין בו?
  • איך אני יודע שמה שאני חושב או מאמין בו הוא אכן נכון?
  • האם ישנן עובדות שהתעלמתי מהן או לא שמתי אליהן לב?
  • האם ישנו הסבר אפשרי אחר?
  • האם המחשבות האמונות או הציפיות שלי הן מציאותיות?
  • מה חבר טוב שלי היה אומר לי על כך?

נכתב ע"י יאיר ברקו, MSW. מטפל CBT מומחה ומדריך. לתיאום טיפול ניתן להתקשר 054-5907853

מקורות


Yurica, C. L., & DiTomasso, R. A. (2005). Cognitive distortions. In Encyclopedia of cognitive behavior therapy (pp. 117-122). Springer, Boston, MA