טיפול קוגנטיבי התנהגותי CBT ירושלים
Yair Berko Cognitive Behavioral Therapy Jerusalem יאיר ברקו 054-590-7853
דיכאון היא מההפרעות הנפשיות השכיחות ביותר ואף כונתה "השפעת של בריאות הנפש". לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי WHO בכל זמן נתון כ- 264 מיליון איש סובלים בדיכאון. וכ 10% מהאוכלוסייה סובלת מדיכאון. דיכאון משתייך לקבוצת ההפרעות במצב הרוח (Affective Disorders).
דפוס נרחב ומתמשך של מצב רוח ירוד.
הערכה עצמית נמוכה
אובדן עניין והנאה מפעילויות מהנות,
חרדה.
הפרעות שינה
שינוים בתיאבון
חוסר אנרגיה. עייפות ותשישות.
מחשבות פסימיות בדרגות שונות – עד כדי מחשבות של היעדר טעם לחיים ומחשבות אובדניות.
ירידה בריכוז ובזיכרון,
פגיעה משמעותית בתפקוד.
מחקרים רבים מצאו ששיטת הטיפול היעילה ביותר לדכאון הוא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי- CBT. טיפול זה כולל בתוכו מרכיבים התנהגותיים וקוגנטיבייים. המרכיב ההתנהגותי עוסק באקטיבציה התנהגותית (התנעה). בטיפול קובעים מטרות התנהגותיות הן של משימות חיים חשובות שנפגעו מהדכאון והן של דברים מהנים. קובעים יחד אסטרטגיה למימוש ההתנהגויות החיוביות. ככל שהמטופל מתקדם ומצליח להתמודד יותר ולחזור לפעילות של מטלות יום יום יחד עם פעילות מהנה כך הוא רוכש יותר מסוגלות והנאה ותסמיני הדכאון יורדים.
הטיפול עוסק גם במרכיב הקוגניטיבי. בחלק הזה המטפל עוזר למטופל לזהות דפוסי חשיבה שליליים. המודל הקוגנטיבי רואה קשר ישיר בין מחשבות שליליות לבין רגשות שליליים ותחושת פסימיות. מחקרים מצביעים על כך שאנשים שיש להם דכאון נוטים לחשוב בדפוסי חשיבה שליליים, ועם עיוותי חשיבה (כגון: חשיבה קטטסטרופלית, חשיבה רגשית, התמקדות בשלילי ועוד). בטיפול רוכשים כלים ומיומנות לזיהוי דפוסי חשיבה שליליים. לומדים לזהות את המחשבות שליליות אוטומטיות, לאתגר אותם ולאט לאט לשנות את דפוסי החשיבה וליצור דפוסים חדשים ואדפטיביים יותר.
במקרים מסויימים, בעיקר כאשר הדיכאון הוא ברמת חומרה קשה, נכון לשלב בין טיפול קוגנטיבי התנהגותי לבין טיפול בתרופות אנטי דכאוניות, כמובן בהתייעצות רפואית. מעניין לציין שמחקר רחב היקף שהשווה בין עשרות מחקרים שונים שנעשו בתחום (פורקהה, 2017) מצא שטיפול CBT בדיכאון יעיל במידה שווה לטיפול תרופתי גם כאשר הדיכאון היה קשה (Furukawa, 2017).
הבשורה הטובה היא שבטיפול קוגנטיבי התנהגותי ממוקד ויעיל בהחלט ניתן להפחית מאוד את תסמיני הדכאון ולחזור לשגרת חיים בריאה ושמחה.
טיפול בדיכאון בירושלים
למה אני בוכה כל הזמן? למה אני בדיכאון? אלו שאלות שמעסיקים אנשים שנמצאים במצב של דיכאון. כדאי לדעת שאין סיבה אחת שבגינה מתפתחת דיכאון. בדרך כלל מדובר בשילוב של גורמים שונים. כמו כן הסיבה להופעת דיכאון אצל אדם אחד אינו בהכרח הסיבה להופעת דיכאון אצל אדם אחר. להלן רישמה של חלק מהגורמים שיכולים להוות טריגר להופעת דיכאון. בדרך כלל מדובר בשילוב של גורמים מגוונים.
סביבה: סביבה לא תומכת וקשה יכולה לגרום להופעת דיכאון. כך למשל אדם שחי במשפחה מאוד לא תומכת או קרה, או בשכונה/ קהילה לא תומכת עשוי לפתח דיכאון. זה יכול להיות גם סביבה שיש בה אלימות, הזנחה, פשע והיעדר משאבים.
תכונות אישיות: תכונות אישיות יכולות להגביר את הסיכוי לדיכאון. בעיקר תכונות של ביקורתיות, שליליות, פסיביות, תלותיות או חרדתיות.
אובדן: פטירה של בן משפחה או חבר קרוב.
שינויים גדולים: גם שינויים חיוביים כמו נישואין, לידה, עבודה חדשה, בית חדש .
בעיות כלכליות ופיטורין: בעיות כלכליות, פיטורין והיעדר תעסוקה משמעותית.
מחלה: מחלה כרונית או מחלה קשה יכולה לקחת את כוחות ההתמודדות.
ביוכימיה: שינויים ביולוגיים או כימיים בגוף. כמו שינויים הורמונליים, עונתיים, שינויים בתזונה, בפעילות גופנית
גנטיקה: יש השפעה גנטית מסוימת בכל מחלה פיזית או נפשית. כך גם בדיכאון.
התמכרות ושימוש בסמים ואלכוהל וכל סוגי ההתמכרות הנוספות.
כן אפשר להתגבר על דיכאון. וכדאי להתמודד עם הדיכאון בצורה יעילה. דרכי הטיפול בדיכאון מחייבים לתקוף את האויב (הדיכאון) מכמה זוויות במקביל: להלן רשימה של כמה פעולות חשובות שיתן לך את הכלים איך להפסיק דיכאון.
דיכאון לא מתחיל ביום אחד וגם לא נגמר ביום אחד. הדיכאון בדרך כלל מתחיל באופן הדרגתי ולכן קשה לתפוס אותו ועצור אותו. כך גם היציאה ממנו מחייבת עבודה יום יומים עם מוטיבציה והתמדה. חשוב לגייס הרבה חמלה עצמית ולהימנע מביקורת עצמית בתהליך הזה. פרגן לעצמך על כל המאמץ הגדול שאתה עושה על מנת להתגבר על הדיכאון. אנשים בסביבתך לא יודעים ולא מעריכים מספיק את הקושי הגדול שבו אתה נתון. בהתאם לכך חשוב מאוד שאתה בעצמך תפרגן לעצמך ותהיה טוב ונעים לעצמך בתהליך הזה. חשוב לאמץ גישה של חמלה עצמית. היציאה מדיכאון מחייבת שינוי דפוסי חשיבה שליליים ופעילות (אקטיבציה התנהגותית).
1. קבע לעצמך משימות קטנות. דווקא בגלל שהדיכאון גורם לירידה גדולה באנרגיה ובמוטיבציה חשוב להתחיל עם משימות קטנות שתצליח להתמודד איתם במצבך. כך לדוגמה אם קבעת לצאת להליכה בחוץ כדאי להתיל עם הליכה של 10 דקות בחוץ. אל תנסה ישר לרוץ מרתון.
2. פרגן לעצמך על כל הצלחה קטנה שהצלחת לעשות. תחזק את ההצלחה שלך ע"י פעולת תגמול חיובית. כמו להגיד לעצמך "כל הכבוד" בקול, או לקנות איזה משהו קטן. אפשר גם לסמן וי על עשיית הפעולה.
3. שתף בני משפחה אוהבים וחברים קרובים על המאמצים שלך וקבל מהם פידבק חיובי.
4. היעזר ביומן או לוח שנה. כדאי לקבוע את הפעולות שאתה מתכוון לבצע ביומן בשעה מדויקת. כך יגדל הסיכוי שתבצע אותם בפועל.
5. מצא 3 דברים חיוביים שקרו לך היום. זה דורש מאמץ למצוא דברים חיוביים כשאתה מדוכא. אך תעשה מאמץ. אפילו הדברים הקטנים ביותר. תרשום אותם על דף.
6. דמיין (באופן חזותי) עתיד טוב. סגור את העיניים ונסה לדמיין את עצמך בעוד 5 שנים במצב הכי טוב שיכול להיות לך מכל הבחינות. איך החיים שלך יראו אז? משפחה, חברים, עבודה? תנסה לדמיין את החיים החיוביים הללו באופן כמה שיותר מפורט וציורי.
7. התחבר למשמעות התחבר לדברים שנותנים לך משמעות בחיים. אלו יכולים להיות דברים ערכיים, רוחניים ועוד. לכל אחד מאיתנו מערכת ערכים אישית. רשום את הערכים שלך על דף. לאחר מכן תראה איך אתה יכול להתחבר לעשייה ממוקדת ערכים ביום יום.
8. צא לטבע מחקרים רבים הראו שיש השפעה חיובית של טיל בטבע ובנוף טבעי על מצב הרוח שלנו. שים נעלים נוחות ולך לפינת טבע קרובה אליך.
השתמש בכל החושים במצב של דיכאון אנחנו הולכים לאיבוד במחשבות רומינטיביות. כדי לצאת מזה השתמש בחושים השונים. שים לב לצבעים השונים שיש לידך כעת. השתמש בחוש הריח להריח ריחות נעימים, הקשב למוזיקה טובה.
צור קשר לקביעת טיפול בדיכאון בירושלים עוד היום
המאמר נכתב ע"י יאיר ברקו, MSW מטפל CBT מומחה ומדריך באיט"ה. יאיר מטפל CBT מומלץ המעניק טיפול בדיכאון בירושלים למטופלים רבים.
לקביעת טיפול יש להתקשר ל 054-5907853
Cuijpers, P., Berking, M., Andersson, G., Quigley, L., Kleiboer, A., & Dobson, K. S. (2013). A meta-analysis of cognitive-behavioural therapy for adult depression, alone and in comparison with other treatments. The Canadian Journal of Psychiatry, 58(7), 376-385
Furukawa, T. A., Weitz, E. S., Tanaka, S., Hollon, S. D., Hofmann, S. G., Andersson, G & Cuijpers, P. (2017). Initial severity of depression and efficacy of cognitive–behavioural therapy: individual-participant data meta-analysis of pill-placebo-controlled trials. The British Journal of Psychiatry, 210(3), 190-196
צור קשר