האם יש לי הפרעת אישיות?
האם יש לי הפרעת אישיות?
בעמוד זה מידע ושאלונים על טיפול בהפרעות אישיות. ניתן למצוא כאן שאלון להפרעת אישיות גבולית (Borderline Personality Disorder) ושאלון להפרעת אישיות נמנעת (Avoidant Personality Disorder). כמו כן יש מידע מפורט על טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהפרעות אישיות. החלק הראשון מתייחס להפרעת אישיות גבולית.
במידה ואת/ה מחפש/ת מידע על הפרעת אישיות נמנעת יש לגלול לתחתית העמוד.
האם יש לי הפרעת אישיות גבולית? שאלון הפרעת אישיות גבולית. בחן את עצמך!

האם יש לי הפרעת אישיות? ובכלל מה זה הפרעת אישיות?
הפרעת אישיות הן הפרעות נפשיות שמאופיינות על ידי תבניות חשיבה נוקשות (סכמות) והתנהגות בלתי מסתגלת לאורך זמן. חוסר גמישות וקושי להסתגל למצבים שונים ולנורמות חברתיות. נוסף לכך יש עוררות רגשית גבוהה וחזרה איטית לוויסות רגשי. פעמים רבות לאנשים שמתמודדים עם הפרעת אישיות יש רקע אישי של מערכות יחסים בינאישיות מורכבות ובלתי מטיבות ולעתים אף טראומות בילדות. הגורם להפרעות אישיות הוא ככל הנראה שילוב בין מזג אישיותי מולד המשולב עם סביבה לא מתקפת ולא מכילה לצרכים. הפרעות אישיות מאופיינות באמונות שליליות של האדם כלפי עצמו, כלפי אחרים ובאופן כללי לגבי העולם. מדובר באמונות יסוד נוקשות שלא קל לשנותם. כאשר אותם אמונות יסוד מתעוררות זה מביא להתנהגות קיצונית ולא מותאמת.
הפרעת אישיות גבולית או הפרעה אחרת?
לעתים, אנשים עם הפרעת אישיות גבולית עונים לקריטריונים של אבחנות נוספות, כולל דיכאון, חרדה, הפרעת דחק פוסט-טראומטית, התמכרות לסמים, הפרעות אכילה, הפרעה בי-פולרית וכו'. הפרעות אלה, כמובן, אינן בלתי תלויות בהפרעת אישיות גבולית. לפעמים יש לאדם יותר מהפרעה אחת. השאלה היא מהי ההפרעה המרכזית איתה צריך להתמודד.
באופן מיוחד, ישנה עדות לכך שהפרעת אישיות גבולית מאובחנת באופן מוטעה כהפרעה בי-פולארית, מסוג 2 .מחקר אחד הראה ש 40% מהאנשים שעונים לקריטריונים של הפרעת אישיות גבולית אבל לא לקריטריונים של הפרעה ביפולרית, אובחנו עדיין באופן מוטעה כסובלים מהפרעה ביפולרית. כנראה שתופעה זו התרחשה בגלל הדמיון בין הסימפטומים: התנהגות אימפולסיבית, רגשות בעוצמה גבוהה וחשיבה אובדנית. עם זאת, אלה אבחנות שונות באופן מהותי, והטיפול בהם צריך להיות שונה, ולכן חשוב לקבל אבחון מסודר אצל איש מקצוע.
מהם הסוגים השונים של הפרעות אישיות?
קיימים 3 אשכולות של הפרעות אישיות. האשכול הראשון נקרא אשכול הפרעות האישיות המוזרות או אקסצנטריות. זה כולל בתוכו הפרעת אישיות פרנואידית, הפרעת אישיות סכיזואידית והפרעת אישיות סכיזוטיפלית. האשכול השני של הפרעות אישיות הינו אשכול הפרעות אישיות הדרמטיות. זה כולל בתוכו הפרעת אישיות אנטי סוציאלית, הפרעת אישיות גבולית, הפרעת אישיות היסטריונית והפרעת אישיות נרקיסיסטית. האשכול השלישי והאחרון של הפרעות אישיות כולל בתוכו הפרעת אישיות נמנעת, הפרעת אישיות תלותית, והפרעת אישיות טורדנית כפייתית.
איך מאבחנים הפרעת אישיות?
האיבחון של הפרעת אישיות נעשה רק ע"י איש מקצוע מוסמך ע"פ כללי האבחון המקובלים ב DSM . קיימים שאלונים בנויים להערכת הפרעות אישיות כגון: SCID 5 וכן MMPI 2. יתכן ואיש המקצוע יעזר בהם בתהליך האבחון. לא כדאי לאבחן את עצמך. ועל כן במידה ואתה חושב שהנך סובל מהפרעת אישיות יש לפנות לאיש מקצוע מוסמך לשם אבחון וטיפול אשר ידע להשיב לך על השאלה האם יש לי הפרעת אישיות. חשוב לציין שמקובל לאבחן הפרעת אישיות רק לאחר גיל 18. מתוך ההבנה שבגיל ההתבגרות האישיות עדיין מתעצבת.
כיצד ניתן להבדיל בין התבגרות תקינה להתנהגות שעשויה להעיד על הפרעה?
חשוב להבחין בין התנהגויות נורמטיביות של מתבגרים לבין התנהגות פתולוגית. לא כל תנודה במצב הרוח או קושי בויסות רגשי מעיד על קיומו של הפרעת אישיות גבולית. להלן מספר כללים מאת ד"ר ברד רייך שעשוים לעזור להבדיל בין התנהגות תקינה להתנהגות שעשויה להעיד על הפרעת אישיות גבולית.
- התעסקות של בני נוער בפגיעה עצמית או בהתנהגות אימפולסיבית במספר מישורים שונים במקביל.
- טמפרמנט (מזג) שמשתנה מהיר ובאופן קיבצוני, רגישות קיצונית, תגובתות קיצונית.
- קושי לשמר מערכות יחסים יציבות גם עם חברים בני גילם (לא רק עם ההורים).
- בדרך כלל בגיל ההתבגרות המאוחר הדברים מתבהרים יותר – בגיל ההתבגרות המוקדם המצב נזיל יותר.
- חשוב להבין מה הפונקציה של ההתנהגות של פגיעה עצמי. בהפרעת אישיות גבולית זה מגיע על מנת לווסתר רגשות עוצמתיים ולהפחית סבל.
- בהפרעת אישיות גבולית התמונה הקליני היא לרוב מורכבת. יש בדרך כלל מגוון קשיים במישורים שונים.
- עם זאת, הרבה אנשים עם הפרעת אישיות גבולית (שאינם מגיעים אפילו לטיפול) משתפרים בעצמם כל עוד הסביבה שהם נמצאים בה אינה מעוררת מצוקה באופן מציף. מחקרים שונים מצביעים על הפחתה בתסמיני הפרעת אישיות גבולית בגילאים מבוגרים יותר.
איך מטפלים בהפרעת אישיות?
ישנם מספר טיפולים יעילים מבוססי מחקר לטיפול בהפרעות אישיות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי- CBT. וכן שני שתי טיפולים שמבוססים על טיפול CBT והוסיפו עליו עקרונות נוספים הם טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) וסכמה תרפיה. ישנם עוד גישות טיפוליות מעולם הטיפול הדינאמי.
טיפול CBT להפרעות אישיות בגישה הקוגניטיבית התנהגות (CBT) יש חשיבות רבה להבנת הקושי והמשגתה. כדי לטפל בצורה מטיבה ויעילה עלינו להבין בצורה מדויקת את הקשיים הספציפיים שישנם וכן את המחשבות, רגשות והתנהגות הספציפיים שלך. ברגע שנצליח להבין אותך היטב, ובעצם להבין את החשיבה שלך נוכל גם לטפל נכון. הפרעות אישות מאופיינות באמונות יסוד שליליות של האדם ביחס לעצמו. באופן כללי ניתן לסווג את אותם אמונות יסוד לקטגוריות הבאות- חוסר אונים (helplessness), אמונה שלא ניתן לאהוב אותי (unlovability) ואמונה בכך שאני חסר ערך (worthlessness). אותם אמונות יסוד הן נוקשות ומתעוררות בעקבות טריגרים ואינטראקציות בינאישיות. בהמשך הן מובילות לרגשות עזים ולא מווסתים ולהתנהגות בלתי מסתגלת.
האם אפשר לטפל בהפרעת אישיות?
התשובה היא כן, כיום יש לנו ביסוס מדעי רב ליעילות טיפול CBT בהפרעות אישיות. בהחלט ניתן לטפל בהפרעות אישיות בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי. בטיפול מפתחים אמונות יסוד אדפטיביות יותר על העצמי ועל הסביבה. לומדים טכניקות לוויסות רגשי ורוכשים התנהגויות יותר מסתגלות. ניתן לומר שטיפול קוגניטיבי התנהגותי בהפרעות אישיות הינו טיפול שאורך יותר זמן מאשר טיפול בהפרעות אחרות. הסיבה לכך נעוצה בכך שמה שמזין את הפרעת האישיות הינו אמונות יסוד מאוד עיקשות שקיבלו חיזוק מגיל צעיר. בהתאם לכך השינוי ויצירת אמונות יסוד חדשות ודרכי התמודדות חדשות לוקחת יותר זמן על מנת להיטמע. מדובר במסע שבסופו ניתן להגיע להישגים משמעותיים וכדאיים.
עקרונות הטיפול בהפרעות אישיות גבולית
- הבנה מהי הפרעת אישיות גבולית וכיצד מתמודדים איתה.
- הפסקת התנהגויות מסכנות.
- אמפתיה וקבלה עצמית.
- ויסות רגשי. לימוד כיצד לווסת את הרגשות הסוערים שלך.
- פיתוח מיומנויות תפקוד אדפטיביות לחיים כיום.
- הפחתת האימפולסיביות ע"י רכישת מיומנויות של מיינדפולניס.
- שיפור מיומנויות בינאישיות מערכות היחסים עם אנשים קרובים.
- פיתוח סובלנות למצוקה.
- התמודדות עם טראומות עבר במידה וישנם.
- בניית חיים משמעותיים ששווה לחיותם.